Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Nasączony słodkością tort z syropem z Maliną Babuni.
Czas przygotowania 90 MIN
Poziom trudności TRUDNIEJSZY
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
TORT
200 g mąki tortowej
200 g cukru
200 g miękkiego masła
4 jajka, ubite
4 łyżki stołowe kakao
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
SYROP
100 g cukru trzcinowego
60 ml Maliny Babuni
KREM
400 ml śmietanki 36%
300 g serka mascarpone
5 łyżek stołowych cukru
300 g malin
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta. W dużej misce połącz mąkę, cukier, masło, jaja, kakao i proszek do pieczenia. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj dwie tortownice o średnicy około 22 cm i posmaruj je masłem. Ciasto podziel na pół i wlej do obu tortownic, wygładź łyżką. Piecz przez około 20 min, aż będzie sprężyste, a następnie ostudź.
W międzyczasie przygotuj syrop. 100 g cukru, Smak Babuni i 3 łyżki wody wymieszaj w rondelku. Gotuj do momentu, aż cukier w całości się rozpuści, a następnie wystudź.
Żeby przygotować krem, ubijaj śmietankę, aż będzie lekko sztywna. W drugiej misce połącz mascarpone z cukrem i mieszaj, aż całość stanie się miękka. Delikatnie połącz mascarpone ze śmietaną.
Obie połówki biszkopta przetnij na pół. Nasącz je syropem ze Maliny Babuni. Następnie
rozsmaruj na pierwszym kawałku biszkopta ¼ kremu, połóż ¼ malin, przykryj następnym
kawałkiem biszkopta i delikatnie dociśnij. Powtórz z pozostałymi kawałkami. Resztką
kremu i malin udekoruj wierzch ciasta — i gotowe! Idealne na deser ze Smakiem Babuni
malinowym.