Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Owocowa, słodka i kusząca, idealna na każdą okazję.
Czas przygotowania 60 MIN
Poziom trudności TRUDNIEJSZY
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
CIASTO
200 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka stołowa zimnej wody
WYPEŁNIENIE
140 g cukru
140 g migdałów
140 g masła
1 jajko + 1 żółtko
3 łyżki stołowe Wiśni Babuni
500 g wiśni bez pestek
2 łyżki konfitury wiśniowej
+ łyżka stołowa Wiśni Babuni
Przygotowanie
Pokrój masło na drobne kawałki i dodaj
do mąki. Ugnieć je, a następnie dodaj ubite jajko i pozostałe składniki ciasta. Dodaj tyle wody, aby wyszło gęste ciasto, następnie uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłódź przez 20 minut w lodówce.
W tym czasie przygotuj wypełnienie.
Rozpuść masło i wlej do miksera. Dodaj cukier,
migdały, jajko oraz żółtko i zmiksuj na jednolitą pastę. Dolej Smak Babuni, wymieszaj dokładnie i odłóż na 20 minut
do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj formę
na tartę (około 24 cm średnicy) masłem
i posyp mąką.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto — na tyle, aby mogło w całości wypełnić formę do pieczenia. Ułóż ciasto w formie
i, jeśli to możliwe, odłóż na 20 minut
do lodówki. Następnie na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż go kulkami do pieczenia tarty. Piecz przez 20-25 minut (po 15 minutach wyjmij papier do pieczenia i kulki). Na koniec rozsmaruj pastę z cukru i migdałów na cieście i piecz przez dalej przez 25 minut.
Do konfitury wiśniowej dodaj łyżkę Wiśni Babuni i podgrzej w rondelku, często
mieszając. Na upieczonym cieście ułóż wiśnie. Posmaruj je konfiturą ze Smakiem Babuni.