Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
flowers
tarta wiśniowa tarta wiśniowa
arrow left

wszystkie przepisy

Tarta wiśniowa
z Wiśnią Babuni

Owocowa, słodka i kusząca, idealna na każdą okazję.

Czas przygotowania
60 MIN

Poziom trudności
TRUDNIEJSZY

Dobre dla
WEGETARIAN

cherry top cherry top

Składniki

  • CIASTO
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa zimnej wody
  • WYPEŁNIENIE
  • 140 g cukru
  • 140 g migdałów
  • 140 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki stołowe Wiśni Babuni
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • + łyżka stołowa Wiśni Babuni

Przygotowanie

  • Pokrój masło na drobne kawałki i dodaj do mąki. Ugnieć je, a następnie dodaj ubite jajko i pozostałe składniki ciasta. Dodaj tyle wody, aby wyszło gęste ciasto, następnie uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłódź przez 20 minut w lodówce.
  • W tym czasie przygotuj wypełnienie. Rozpuść masło i wlej do miksera. Dodaj cukier, migdały, jajko oraz żółtko i zmiksuj na jednolitą pastę. Dolej Smak Babuni, wymieszaj dokładnie i odłóż na 20 minut do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj formę na tartę (około 24 cm średnicy) masłem i posyp mąką.
  • Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto — na tyle, aby mogło w całości wypełnić formę do pieczenia. Ułóż ciasto w formie i, jeśli to możliwe, odłóż na 20 minut do lodówki. Następnie na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż go kulkami do pieczenia tarty. Piecz przez 20-25 minut (po 15 minutach wyjmij papier do pieczenia i kulki). Na koniec rozsmaruj pastę z cukru i migdałów na cieście i piecz przez dalej przez 25 minut.
  • Do konfitury wiśniowej dodaj łyżkę Wiśni Babuni i podgrzej w rondelku, często mieszając. Na upieczonym cieście ułóż wiśnie. Posmaruj je konfiturą ze Smakiem Babuni.
  • Tarta jest gotowa do podania.