Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Zaskakująco pyszne połączenie zainspirowane Irlandią.
Czas przygotowania 50 MIN
Poziom trudności ŚREDNI
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
SOS KARMELOWO-PIGWÓWKOWY
1½ szklanki cukru trzcinowego
⅔ szklanki wody
80 g masła
60 g serka mascarpone
¼ szklanki mleka
¼ szklanki Pigwy Babuni
PUDDING
Około 500 g chałki lub bułek maślanych
1 szklanka cukru
2 jajka
¾ szklanki śmietany 30 lub 36%
400 g mleka zagęszczonego
½ szklanki rodzynek
¼ szklanki migdałów
¾ łyżki stołowej ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania sosu. Wodę i cukier połącz w rondelku. Gotuj na średniej wielkości ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj dalej, nie mieszając, przez około 15 minut, aż całość nabierze złocistego koloru.
Zdejmij z ognia i powoli dodawaj masło i serek mascarpone, ciągle mieszając. Następnie dolej mleko i Pigwę Babuni. Dobrze wymieszaj i odłóż do wystygnięcia.
W drugim garnku przygotuj składniki puddingu. Wymieszaj mleko zagęszczone, cukier, jajka, śmietanę oraz rodzynki, migdały i przyprawy. Dodaj ¾ szklanki przygotowanego wcześniej sosu i połącz wszystko dokładnie. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę mleka.
Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę chałkę i mieszaj delikatnie, aż wszystkie kawałki zostaną przykryte przez sos, a potem schowaj do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj naczynie do zapiekania masłem i wyłóż chleb wraz z sosem. Ozdób rodzynkami, orzechami i czekoladą i piecz przez 35 minut.
Podawaj z resztą sosu karmelowo-pigwówkowego i Pigwą Babuni.