Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Kusząco kremowa z intensywnie owocowym sosem malinowym.
Czas przygotowania 50 MIN
Poziom trudności ŚREDNI
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
PANNA COTTA
½ szklanki mleka
1½ łyżeczki żelatyny
1½ szklanki śmietanki 30 lub 36%
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
SOS MALINOWY
300 g malin
½ szklanki cukru
75 ml Maliny Babuni
DODATKI
200 g malin
Biała czekolada
Orzechy i rodzynki
Przygotowanie
Połącz mleko z żelatyną w garnuszku, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie ustaw garnek na średniej wielkości ogniu i, często mieszając, gotuj do rozpuszczenia żelatyny. Nie pozwól, aby mleko się zagotowało — jeśli będzie to konieczne, zmniejsz gaz.
Dodaj do mleka pozostałe składniki panna cotty. Pozwól całości gotować się przez kolejne 5 minut, aż cały cukier się rozpuści, po czym zdejmij z gazu. Rozlej mieszankę do 4 salaterek lub szklanek i schowaj do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem przygotuj sos malinowy. Wrzuć maliny i cukier do garnuszka. Dodaj Malinę Babuni i gotuj wszystko na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać, a cukier w całości rozpuści. Przetrzyj sos przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gdy ostygnie, polej nim panna cottę.
Ozdób całość malinami, posyp orzechami i bakaliami oraz pokruszoną białą czekoladą — i możesz się rozkoszować. Podaj z kieliszkiem Maliny Babuni.