Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
raspberry
panna-cotta panna-cotta
arrow left

wszystkie przepisy

Delikatna panna cotta
z malinami

Kusząco kremowa z intensywnie owocowym sosem malinowym.

Czas przygotowania
50 MIN

Poziom trudności
ŚREDNI

Dobre dla
WEGETARIAN

raspberry top raspberry top

Składniki

  • PANNA COTTA
  • ½ szklanki mleka
  • 1½ łyżeczki żelatyny
  • 1½ szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli
  • SOS MALINOWY
  • 300 g malin
  • ½ szklanki cukru
  • 75 ml Maliny Babuni
  • DODATKI
  • 200 g malin
  • Biała czekolada
  • Orzechy i rodzynki

Przygotowanie

  • Połącz mleko z żelatyną w garnuszku, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie ustaw garnek na średniej wielkości ogniu i, często mieszając, gotuj do rozpuszczenia żelatyny. Nie pozwól, aby mleko się zagotowało — jeśli będzie to konieczne, zmniejsz gaz.
  • Dodaj do mleka pozostałe składniki panna cotty. Pozwól całości gotować się przez kolejne 5 minut, aż cały cukier się rozpuści, po czym zdejmij z gazu. Rozlej mieszankę do 4 salaterek lub szklanek i schowaj do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem przygotuj sos malinowy. Wrzuć maliny i cukier do garnuszka. Dodaj Malinę Babuni i gotuj wszystko na małym ogniu, aż maliny zaczną się rozpadać, a cukier w całości rozpuści. Przetrzyj sos przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gdy ostygnie, polej nim panna cottę.
  • Ozdób całość malinami, posyp orzechami i bakaliami oraz pokruszoną białą czekoladą — i możesz się rozkoszować. Podaj z kieliszkiem Maliny Babuni.