Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Delikatny i kuszący głębokim kolorem i soczystymi malinami.
Czas przygotowania 20 MIN
Poziom trudności ŁATWY
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
85 g gorzkiej czekolady 70%
1 czubata łyżka stołowa kakao
4 łyżki stołowe kawy
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 białka jaja
1 łyżka stołowa cukru
50 g gęstego jogurtu
Maliny, borówki, orzechy i czekolada do dekoracji
Przygotowanie
Pokrusz czekoladę i rozpuść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Przypilnuj, aby miska nie dotykała wody. Gdy czekolada się rozpuści, dodaj kakao, kawę i ekstrakt z wanilii, a następnie wyłącz gaz. Pozwól czekoladzie trochę ostygnąć.
Ubij białka jajek, aż będziesz mieć sztywną pianę. Wciąż ubijając, zacznij powoli dodawać cukier. Ubijaj do momentu, gdy piana będzie sztywna.
Do wystudzonej czekolady dodaj jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj połowę ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszaj z czekoladą. Na koniec dodaj resztę białek, wciąż delikatnie mieszając, żeby masa nie utraciła objętości.
Przełóż mus do salaterek, ozdób malinami, borówkami, orzechami i pokruszoną czekoladą, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki.
Idealnie komponuje się z malinowym Smakiem Babuni.