Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Rozkosznie chłodzące domowe lody nie tylko na lato.
Czas przygotowania 20 MIN
Poziom trudności ŁATWY
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
300 ml śmietanki 30 lub 36%
2 jajka + 1 żółtko
1/3 szklanki cukru
Rodzynki
100 g gorzkiej czekolady
Orzechy (np. migdały, włoskie, laskowe)
Pigwa Babuni
Przygotowanie
Rodzynki namocz w Pigwie Babuni (na przykład przez noc). Czekoladę i orzechy pokrusz na drobne kawałki.
Białka z dwóch jaj ubij. Powoli dodawaj połowę cukru i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Żółtko zmiksuj z pozostałym cukrem, aż uzyskasz gładką masę.
Następnie ubij śmietankę i zacznij dodawać do niej pozostałe składniki: masę z żółtek,
a potem pianę z białek. Mieszaj powoli i delikatnie, aby całość nie utraciła objętości.
Dodaj orzechy, czekoladę i rodzynki z odrobiną Pigwy Babuni.
Schłódź w zamrażarce przez minimum 4 godziny. Podawaj posypane czekoladą
i orzechami, polane odrobiną Pigwy Babuni.