Czy masz ukończone
18 lat?

Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.

cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor cookies decor
flowers
clafoutis clafoutis
arrow left

wszystkie przepisy

Clafoutis z pijanymi wiśniami

Rozkoszny francuski suflet z wiśniami zanurzonymi w Smaku Babuni.

Czas przygotowania
50 MIN

Poziom trudności
ŚREDNI

Dobre dla
WEGETARIAN

cherry top cherry top

Składniki

  • PIJANE WIŚNIE
  • 400 g wiśni bez pestek
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 3 łyżki stołowe Wiśni Babuni
  • CIASTO
  • 60 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 3 jaja
  • 60 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki esencji migdałowej
  • Skórka z ½ cytryny
  • Szczypta soli
  • Odrobina masła

Przygotowanie

  • Wiśnie, 2 łyżki cukru i Smak Babuni umieść w miseczce. Wymieszaj dokładnie i delikatnie zgnieć lub ponakłuwaj wiśnie — powinny zachować swój kształt. Odstaw na 2 godziny.
  • Połącz wszystkie składniki ciasta, aż otrzymasz gładką jednolitą masę. Odłóż ciasto na około 30 min, żeby odpoczęło.
  • Piekarnik nastaw na 180ºC. Blachę do wypieków — wystarczająco dużą, aby wiśnie zmieściły się w jednej warstwie — posmaruj masłem. Wsyp trochę cukru i rozprowadź dokładnie po powierzchni.
  • Wysyp wiśnie na blachę i rozprowadź równomiernie. Następnie polej je ciastem, tak aby prawie zakryło wiśnie. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie delikatne i złociste.
  • Po wyjęciu możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Podawaj ciepłe, w parze z Wiśnią Babuni.