Strona przeznaczona jest dla osób, które zgodnie
z prawem mogą spożywać napoje alkoholowe.
Smak Babuni najlepiej smakuje z ciasteczkami.
Serwujemy pliki cookie, aby strona działała płynnie
w Twojej przeglądarce. Wchodząc na nią zgadzasz
się na naszą Politykę dotyczącą cookies.
Rozkoszny francuski suflet z wiśniami zanurzonymi w Smaku Babuni.
Czas przygotowania 50 MIN
Poziom trudności ŚREDNI
Dobre dla WEGETARIAN
Składniki
PIJANE WIŚNIE
400 g wiśni bez pestek
2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
3 łyżki stołowe Wiśni Babuni
CIASTO
60 g mąki pszennej
300 ml mleka
3 jaja
60 g cukru trzcinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki esencji migdałowej
Skórka z ½ cytryny
Szczypta soli
Odrobina masła
Przygotowanie
Wiśnie, 2 łyżki cukru i Smak Babuni umieść w miseczce. Wymieszaj dokładnie i delikatnie zgnieć lub ponakłuwaj wiśnie — powinny zachować swój kształt. Odstaw na 2 godziny.
Połącz wszystkie składniki ciasta, aż otrzymasz gładką jednolitą masę. Odłóż ciasto na około 30 min, żeby odpoczęło.
Piekarnik nastaw na 180ºC. Blachę do wypieków — wystarczająco dużą, aby wiśnie zmieściły się w jednej warstwie — posmaruj masłem. Wsyp trochę cukru i rozprowadź dokładnie po powierzchni.
Wysyp wiśnie na blachę i rozprowadź równomiernie. Następnie polej je ciastem, tak aby prawie zakryło wiśnie. Piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie delikatne i złociste.
Po wyjęciu możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Podawaj ciepłe, w parze z Wiśnią Babuni.